HAKKIMIZDA

Şehrin En Güzel Yerindesin !!!

HAKKIMIZDA

9 Mart 2014 tarihinde Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN tarafından "Her Şey Çocuklar İçin" sloganıyla açılan Masal Şatosu; düşsel bir ortamda, mutlu bir geleceğin temellerini oluşturmak için, masal seansları, atölye ve etkinlik programları ile mutlu çocukların yetişmesine olanak sağlarken her yaştan bireye içindeki çocuğu yaşatma fırsatını sunmakta ve çocukların hayal güçlerini geliştirmelerine katkıda bulunmaktadır.

Mutlu çocuklar sayesinde mutlu bir geleceğin temellerini oluşturmak ve her yaştan bireye içindeki çocuğu yaşatma fırsatı sunmaktır.

Çocuklarımızın algı dünyalarına hitap ederek hayal dünyalarını geliştirmek, interaktif oyunlarla kendilerini ifade edebilen bireyler yetişmesine olanak sağlamak, masallar sayesinde ve aynı zamanda yaratıcı drama ve güncel eğitim yöntemlerini de kullanarak hayatı, insanları tanımalarına, problem çözme ve yaratıcı düşünme becerisi geliştirmelerine yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

Tüm bunların yanında, yetişkin bireylerin masallarla oluşan köprü sayesinde çocuklarla iletişimini güçlendirmek hedeflenmektedir.

Ne Tür Faaliyetler Bulunmaktadır?

Faaliyet Alanı ve Ekinlikler

Efsaneler Diyarı

Bir Varmış Bir Yokmuş (Masal seansı)

Masal Masal İçinde (Masal seansı)

Gizemli Yolculuk

İnteraktif masal seansı

Masal Tüneli

Kendin Keşfet - Rehbersiz tur

Çocuk Kulübü

Atölye ve etkinlikler

Masal Şatosu Sahnesi

Atölye ve etkinlikler

 

Periyodik olarak düzenlenen üç masal seansı (Bir Varmış Bir Yokmuş, Masal Masal İçinde, Gizemli Yolculuk) ile Çocuk Kulübü ve Masal Şatosu Sahnesi’nde farklı zamanlarda düzenlenen atölye çalışmaları, gösteriler ve söyleşiler gerçekleştirilmektedir.

Nasreddin Hoca, Dede Korkut ve Keloğlan'ı çocuklarla buluşturup Türk kültürüne ait masallar, fıkralar, hikayeler ziyaretçilerimize tanıtılmakta, eğlence ile eş zamanlı olarak kültürel-sosyal gelişim ve bilinçlendirme bir arada sunulmaktadır.

Masal Şatosu’nda çocuklarımız interaktif bir masala dahil ederek onlara merak, cesaret ve özgürlük kavramları yaşatılarak öğretilmekte, kitapların hayatımızdaki önemi görsel ve işitsel materyallerle pekiştirilmektedir.

Ne Sunulmaktadır?

Masal Şatosu 8 kule ve 18 kulecik olmak üzere toplamda 26 kuleden oluşmaktadır.

Kulelerimiz; Galata Kulesi (İstanbul), Burgulu Kule (Amasya), Sindirella Kulesi (İstanbul – gravür), Kız Kulesi (İstanbul), Adalet Kulesi (İstanbul – Topkapı Sarayı), Ulu Kule (Mardin), Çan Kulesi (Diyarbakır), Yivli Kule (Antalya)

Masal Şatosu’nda üç farklı konsept alan bulunmaktadır. Bu alanların her biri, konseptleriyle paralel masal anlatımı ve sahne üstü performanslara dayalıdır.

  • Efsaneler Diyarı: Bunlardan biri, Selçuklu dönemine göre dekore edilmiş Efsaneler Diyarı katıdır. Bu katta “Bir Varmış Bir Yokmuş” ve “Masal Masal İçinde” anlatım seansları gerçekleştirilmektedir. İçerisinde Türk efsanelerinden Nasreddin Hoca, Keloğlan ve Dede Korkut’un animatronik robotları ile Kral Midas’ın mapping yöntemi ile anlatılan hikayesi yer almaktadır.

Bunların yanında Tepegöz, Şahmaran ve Zümrüd-ü Anka alanlarıda bulunmaktadır.

  • Gizemli Yolculuk: Diğer anlatı alanımız olan “Gizemli Yolculuk”, yalnızca 6-11 yaş aralığındaki çocuklar için gerçekleştirilen interaktif bir hikaye anlatıcılığı alanıdır. Konsepti masal kahramanlarının buluşturulduğu bir kurguyla oluşturulmuştur. Oz Büyücüsü’nden Gök Balina’ya, Uyuyan Güzel’den Kurbağa Prens’e pek çok masal kahramanı bulunmaktadır ve katılımcı çocuklar tur sırasında aktif rol almaktadırlar.
  • Masal Tüneli:  Kitaplar ve kahramanları temasıyla kurulan bu alanda; Ziyaretçilerimizin Dünya Masallarını inceleyebileceği, Masal Şatosu’nun kuleleri hakkında kısa bir animasyon film izleyebileceği, soru panoları ile masallara eleştirel bir gözle bakabileceği, resim ve masal eşleştirme oyununu oynayabileceği serbest gezi alanıdır.

Periyodik masal turları dışında etkinliklerin düzenlendiği Çocuk Kulübü ve Masal Şatosu Sahnesi’nde farklı zamanlarda ücretsiz olarak atölye çalışmaları, gösteriler, söyleşiler düzenlenmektedir.

Bunlar;  Sanat Atölyeleri, Drama Atölyeleri, Yaratıcı Yazma Okuma Düşünme Atölyeleri, Masallarla Felsefe Atölyesi, Hak Temelli Atölyeler ve Konserler gibi başlıklarda birçok alanı kapsamaktadır.

  • Seyir Terasları: Sazova Bilim Sanat Kültür Parkının genel panoramik görüntüsü eşliğinde fotoğraflarınızla bu eşsiz anı kaydedebileceğiniz bir alandır.
  • Sihirli Elma Kafe: Masal Şatosu gezinizde kısa tatlı bir mola vereceğiniz alandır.
  • Kitap ve hediyelik eşya mağazaları: Masal kitapları ve Masal Şatosu’na özel hatıra ürünleri alabileceğiniz alanlardır.

 

Şenlikler:

Pek çok faaliyetimizi de, her yıl benzer tarih ve anlayışta düzenleyerek geleneksel hale getirmekteyiz.

  • 18 Mart Dünya Masal Anlatma Günü:Dünyanın çoğu ülkesinde kutlanan 18 Mart Dünya Masal Anlatma Günü’nü Masal Şatosu olarak ülkemizde en kapsamlı şekilde kutlamaktayız.

Baharın gelişi ile birlikte 18 Mart, bize göre; masallar gibi renklenmenin, aydınlanmanın, dönüşmenin ve sürdürülebilirliğin anlamını taşımaktadır.

Drama-masal, yoga-masal, dans-masal, yaratıcı okuma-masal gibi alanlarda farklı atölye çalışmaları ile Dünya Masal Anlatma Günü projemizi renklendirmekteyiz.

Bu atölye çalışmalarında şehir içi ve şehir dışından gelen  alanlarında uzman atölye liderleri ile çalışma fırsatı bulmaktayız.

Masal Şatosu bu yaklaşımları sadece özel günlerde değil, bütün yıla yayılan masal anlatılarında ve atölye çalışmalarında da sürdürmektedir.

Şato benzeri interaktif müzelerin sadece turizm amaçlı gezi mekânları olmasından uzaklaşmayı amaçlayan yaklaşımımız, şatonun eğitsel ve sanatsal bir araç olarak da kullanılmasına model olmayı hedeflemektedir.

Ağırladığımız Konuklar:

Masal Şatosu Türkiye’de alanında tek merkez olmasından dolayı pek çok ziyaretçinin dikkatini çekmektedir. Açılışından bu güne sanat, iş dünyası, eğitim, sanayi gibi pek çok sektörden konuklarımız olmuştur.

Bunlara ek olarak çocuk-yazar buluşmaları, oda konserleri, tiyatro gösterileri gibi atölye ve etkinliklerle de yeni konuklarımızı ağırlamaya devam etmekteyiz.

 

Çocuklardaki Kazanım Boyutları:

Masal Şatosu geleceğin yetişkinleri çocuklarımız için sunduğu masal ve diğer etkinlikler ile mutlu bir geleceğin temellerini oluşturma ve her yaştan bireye içindeki çocuğu yaşatma fırsatını sunmaktır.

Çocuklarımızın hayal dünyaları gelişmekte, interaktif oyunlar, masallar ve diğer eğitim yöntemleri (Felsefe, Steam, Oyunlaştırma, Haklar ve Değerler) ile hayatı ve insanları tanımakta, kendilerini ifade edebilmekte,  problem çözme, akıl yürütme, kavram oluşturma, soyutlama ve yaratıcı düşünme becerileri gelişmektedir.

Tüm bunların yanında, masallar ile oluşan köprü sayesinde yetişkin bireylerin çocuklarla iletişimi güçlenmektedir.

Ayrıca masallar yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına da girilmekte “Eğer Öyle Olsaydı” bilgi panoları ve atölye içerikleri ile toplumsal farkındalık kazanmaktadırlar.

Yaş Grupları:

Masal Şatosu Gizemli Yolculuk seansı 6-11 yaş aralığına hitap etmektedir.

Diğer bütün alanlar her yaştan ziyaretçilerimize açıktır.

Okul grupları:

Masal Şatosu, masal seansları ve etkinliklerine bireysel katılımlar olduğu gibi rezervasyon ile okul grupları da katılım göstermektedir.

 

 

GÜNCEL

5. DÜŞÜNDÜREN MASALLAR ŞENLİĞİ 10 KASIM ATATÜRK'Ü ANMA GÜNÜ "BENCE CUMHURİYET.." ŞAHMARAN BENİM MASAL FİLMİM

PAYLAŞ